sunnuntai 28. elokuuta 2011

Doping ja FC Barcelona

Vuonna 2000 FC Barcelona rekrytoi joukkoihinsa 13 vuotiaan jalkapallolupauksen. Kyseisellä lupauksella oli eräs suuri ongelma: kasvuhormonitaso oli niin pieni että ilman kasvuhormonia pituus olisi aikuisena jäänyt alle 140 senttimetrin. Barcelona teki mielestään hyvinkin ihmimillisen teon rekrytoidessaan lupauksen joukkueeseensa ja jatkamalla kasvuhormonihoitoja.

Kasvuhormoni luokitellaan dooing-aineeksi usean dopingin vastaisen järjestön toimesta.

11 vuotta myöhemmin kyseinen ex-lupaus on mm. valittu maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Voikin kysyä miksi kyseisen pelaajan doping-käyttöön ei ole puututtu. Koottuja selityksiä muutama:


Väite: Messin taidot eivät ole dopingista peräisin.

Totuus: Maailmassa on huikea määrä jalkapalloilijoita jotka taidollisesti ovat reilusti Messiä edellä. Monilla on puutteellinen fysiikka, Messillä on luontaisesti puutteellinen fysiikka jota on paikattu doping-aineilla.


Väite: Messi käytti kasvuhormonia sairauden hoitoon.

Totuus: Totta, mutta käytännössä mikä tahansa heikkous voidaan laittaa sairauden syyksi. Omituisen huonosti monessa muussa lajissa kelpaa kiellettyjen aineiden käytölle selitys: se oli sairauden hoitoon.

Väite: Messi käytti kasvuhormonia niin nuorena ettei sillä enää ole merkitystä.

Totuus: Messi saa merkittävää etua kasvuhormonihoidosta sekä kasvaneen pituutensa että parantuneen fysiikan ansiosta.

Messi ei ilman kasvuhormonia olisi lähellekään maailman paras pelaaja eikä ole sitä edes kasvuhormonin käytön ansiosta. Tämä tapaus on yksi monista joka osoittaa FC Barcelonan toiminnan jalkapallon haitaksi. Lisää tapauksia käsiteltäneen tulevaisuudessa.

26 kommenttia:

  1. Ja näistä oli samaa mieltä kuka?
    LOL

    VastaaPoista
  2. Näytä yksikin jalkapallon ammattilainen? Ja lähde?
    Sulla on poika suht suppee käsitys missä mennään.

    Tässä sulle lähteitä ammattilaisilta:
    Ronaldo (Real Madrid): "Messi and I are totally different, personality, way of playing... At the moment, he's the best." [uefa via sport]

    Allegri (coach Milan): "Messi is the number one, he can decide a game on his own.

    Rooney: "Messi is a great player and rightly World Player of the Year. For every footballer, that’s the target you want to try to get to."

    Ardiles: "I would now say that Lionel Messi will go down in history as the number one player of all time, the best that there ever was."

    Redknapp (coach Tottenham): "The only highlight on Wednesday was Messi's second goal. A terrific strike from the best player in the world."

    Wenger (coach Arsenal): "Messi could be the greatest ever. I have not seen all the football players but he is that good." [arsenal.com]

    Pääsetkö itse edes siihen yhteen haha

    VastaaPoista
  3. Yksikään ei mainitse sanallakaan dopingia. Sori mutta lainaukset eivät käsittele aihetta.Yksikään ei mainitse sanallakaan dopingia. Sori mutta lainaukset eivät käsittele aihetta.

    VastaaPoista
  4. Niin miksiköhän?
    Miksiköhän ei kukaan jalkapallon ammattilainen käsittele tätä sinun maailmaa mullistavaa löytöä?
    Luuletko tosiaan olevasi noin nokkela?
    Pelkällä maalaisjärjellä jo pystyy päättelemään vastauksen miksi Messin nuoruuden hoitoja ei vatvota nykyään.
    Mutta täällä vinkuintiaani huutelee samaa skeidaa tuuleen ilman minkäänlaista järjen häivää ja faktoja.
    Paa niitä faktoja niin katsellaan sitten.

    Tämä on yksi iso LOL:
    "Väite: Messin taidot eivät ole dopingista peräisin."
    "Totuus: Messillä on luontaisesti puutteellinen fysiikka jota on paikattu doping-aineilla."

    LOL, miten fysiikka liittyy taitoon? Ne ovat kaksi eri asiaa.
    Hyvin sä vedät inkkari haha
    Ja muutenkin saisiko lisää valaistusta miten doping lisää jonkun pelaajan pallollista taitoa? Another big LOL
    "joo vedänpä tosta vähän hormoonia niin mulla on samantien maailman paras tatsi palloon" näin ajattelee meidän trolli

    VastaaPoista
  5. Aika moni yleisurheilija on saanut kilpailukieltoa saman aineen käyttämisestä mitä Messi myöntää käyttäneensä. Selitäppä tämä. Jalkapallon ammattilaisilla on muuta tekemistä kuin ajatella tällaisia asioita.

    Pallollisessa taidossa Messi on varsin keskinkertainen parhaimmillaankin. Suuren eron tekee fysiikka, joka on Messin pituisella liian hyvä muihin verrattuna. Sehän on saatu dopingilla, siksi Messin hyvyys on dopingin ansiota. Ilman douppausta Messi olisi huomattavasti heikompi pelaaja.

    VastaaPoista
  6. Sulla oli varmaan tuon mutuilun sijaan antaa edes yksi esimerkki samoilla lähtökohdilla kuin Messi, joka olisi johtanut kyseisen urheilijan kilpailukieltoon?

    Tiesitkö että olet oikeastaan ainut maailmassa joka mutuilee noin metsään Messin pallollisesta taidosta, esittämättä minkäänlaisia faktoja mutuilusi tueksi.
    Edelleenkään fysiikalla ei ole pallollisen taidon kanssa mitään tekemistä.
    Katsoisit joskus Messin nuoruuden videoita ennen hoitoja, siinäkään ei yllätä että kaltaisesi puusilmä ei nää kuinka lahjakas hän oli jo silloin. Vei muita ikäisiään ja vanhempia sata nolla.
    Edellisissä kommenteissa jo kyselin niitä faktoja, jos ei näy niin voimmekin todeta sinut jälleen trolliksi.

    VastaaPoista
  7. Kyllähän kasvuhormonin käytöstä on jaettu useita kilpailukieltoja. Andrus Veerpalu vaikkapa Suomalaisille niin tutusta hiihdosta.

    Ai mutta Veerpaluhan ei ollut Argentiinassa syntynyt futari joka muutti Barcelonaan, joten samat lähtökohdat eivät ole kyseessä.

    Ilmeisesti et tajua futiksesta mitään joten väännetään rautalankaa: Oli jalkapalloilija kuinka taitava tahansa, huipulle ei pääse ellei fysiikka ole tarpeeksi kovalla tasolla. Ellei fysiikkaa ole tarpeeksi, taidolla ei ole mitään merkitystä. Messillä ei ole luontaisesti riittävää fysiikkaa, se hankittiin douppaamalla. Siksi Messi ura on ollut täysin riippuvainen dopingin käytöstä.

    VastaaPoista
  8. Ilmeisesti tajuan ja sinä et.
    Veerpalu haha.
    Luetun ymmärtämisessä jälleen intiaanilla vaikeuksia...
    Anna nyt jo se toinen urheilija jolla on ollut Messin ikäisenä sama sairaus johon on saanut lääketieteellistä hoitoa ilman mitään salailuja ja joka on sitten monta vuotta myöhemmin tuomittu dopingista, no löytyykö sitä jo?
    Lopeta se paskanjauhanta ja paa sitä faktaa tuon kiertelyn sijaan.

    VastaaPoista
  9. Sillä että Messillä oli ns. sairaus ei poista mitekään sitä että Messi on saanut kasvuhormonin käytöllä selvää etua muihin nähden jolloin Messi on täysin yksiselitteisesti doupattu. Sairauden hoitoa tai ei.

    Sairaus? Lähes mikä tahansa fyysinen tai henkinen heikkous voidaan luokitella (huom, luokitella) sairaudeksi. Urheilullisen heikkouden poistaminen on yksi asia miksi dopingia käytetään. Annappa itse Messin lisäksi esimerkki huipulla olevasta urheilijasta joka on nuorena käyttänyt kasvuhormonia, kiitos.

    Jatkossa on odotettavissa enemmänkin doupattuja urheilijoita. "Mulla on synnyinnäisesti heikko (insert tähän jokin asia/ruumiinosa/ominaisuus) ja se johtuu sairaudesta (jonka on luokittellut joku randomlääkäri), sen takia saan käyttää doping aineita tähän heikkouden poistamiseksi." Jepjep. Samalla voidaan lopettaa kaikki dopingtestit.

    Huvittavaa kuinka Messin douppaus on täysin hyväksyttävää kun toisaalta Carsten Semenya ei tiettävästi ole käyttänyt dopingia mutta silti valitetaan.

    VastaaPoista
  10. Ja ei vieläkään faktaa..voehvoeh.
    Ku sitä ei vaan löydy niin pitääkö silti jatkaa tuolla naurettavalla jaarittelulla lol.
    Ottaisit asioista selvää ennen kuin vikiset ympäri maailmaa nimimerkin takana.
    Minä en ole syyttämässä ketään dopingista joten en ole velvollinen sinulle sellaista esimerkkiä hakemaan.
    Joten, viimeisen kerran:
    Anna nyt jo se toinen urheilija jolla on ollut Messin ikäisenä sama sairaus johon on saanut lääketieteellistä hoitoa ILMAN MITÄÄN SALAILUJA!! (YMMÄRTÄÄKÖ HÄN MITÄ TUOSSA SANOTAAN?) ILMAN MITÄÄN SALAILUJA, ILMAN MITÄÄN SALAILUJA ja joka on sitten monta vuotta myöhemmin tuomittu dopingista, no löytyykö sitä jo?
    "Aika moni yleisurheilija on saanut kilpailukieltoa saman aineen käyttämisestä mitä Messi myöntää käyttäneensä. Selitäppä tämä."

    Ja monellekko niistä kasvuhormonia on annettu lääketieellisenä hoitona samaan sairauteen jo nuorena ilman mitään salailuja?
    Löydä yksikin faktojen kera niin myönnän että olet oikeassa Messin suhteen.

    FAKTOJA POIKA FAKTOJA KEHIIIN!!
    Et sä mutuilulla pitkälle pötki

    VastaaPoista
  11. Selität siis että dopingin käyttö on hyväksyttävää kunhan se tehdään julkisesti eikä salailemalla?

    Itse voisit antaa esimerkin huippu-urheilijasta joka on saanut vastaavan tason douppausta nuorempana. Sellaiset urheilijat taitavat olla todella harvassa. Tai antaa esimerkin urheilijasta joka on myöntänyt doupanneensa ja asia on ollut ihan OK.

    Mutta kuten sanoin, mikä tahansa heikkous voidaan pistää sairauden piikkiin jos sikseen tulee. Koska Messi on saanut kasvuhormonin käytöstä selvää hyötyä, Messi on doupattu. Aika harva urheilija nimittäin käyttäisi doping aiheita ellei niistä saisi hyötyä...

    VastaaPoista
  12. Edelleen odottelen niitä faktoja

    VastaaPoista
  13. Esimerkki urheilijasta joka on todistetusti doupannut Messin tapaan mutta saa silti kilpaurheilla normaalisti? Vähissä ovat.

    VastaaPoista
  14. Veerpalu ei ole verrannollinen. Hänellä ei ollut 30 sentin vajausta pituudessa. Lähinnä jotkun astmahiihtäjät ovat verrannollisia. Tai astmapalloilijat Beckham, Lampard, Scholes.

    Väite: Saanut merkittävää etua kasvaneen pituudensa ansiosta.

    Totuus 1: Päässyt juuri ja juuri riman yli lähelle muita.

    Mario Gomez: 189
    Cristano Ronaldo: 186
    Robin van Persie: 183
    Wayne Rooney: 176
    Wesley Sneijder: 170
    Messi: 140 (169 hormoneilla)

    Totuus 2: Pääsi samalle tasolle.
    Messi 169
    Pele 169
    Maradona 165

    VastaaPoista
  15. Jätät huomiotta sen että Messi sai kasvuhormonin käytöllä selvää etua paremman fysiikan muodossa. Ei se kasvuhormoni ole pelkkään pituuteen vaikuttanut. Vai miksi luulet yleisurhelijoiden käyttäneen kasvuhormonia? Saadakseen lisää pituutta?

    Enpä ole huomannut että kasvuhormonia käyttäneitä (ja siitä kiinni jääneitä) yleisurheilijoita, ilman kilpailikieltoa asiasta, olisi kovin paljoa.

    Tämähän on sikäli mielenkiintoinen juttu että mikä tahansa heikkous voidaan todeta sairaudeksi ja sitä pitää sitten saada hoitaa douppauksella.

    VastaaPoista
  16. Jep, mutta puolet väitteestäsi kumottu. Toiseen puolikkaaseen minulla ei ole tietoa kuten ei sinullakaan. Jää siis vain epäilykseksi.

    Beckham, Lampard, Scoles douppaavat astmapiipulla kaikki. Vähän kuin Björgen.

    VastaaPoista
  17. Kasvuhormoni vs astmapiippu. Onhan noissa merkittävä ero. Kasvuhormonista hyötyy myös terve ihminen, astmapiipusta ei.

    VastaaPoista
  18. Miten tuo mahdollinen ero ("hyötyy myös...") liittyy Messin tapaukseen, jossa ei-tervettä lääkittiin?

    Jos Messin olisi pitänyt jäädä 140 senttiin, pitäisi astmaurheilijatkin jättää hengästymään herkemmin.

    Jos siten, että Messille ehkä annettiin enemmän kuin olisi pitänyt antaa, niin sitten ollaan spekuloinnin suossa, jonne en kiitos seuraa.

    VastaaPoista
  19. Tutkimusten mukaan kasvuhormonin käyttö parantaa lihasten toimintaa. Yleisurheilijat ovat käyttäneet kasvuhormonia pitkään, tuskin vain saadakseen lisää pituutta.

    VastaaPoista
  20. Miten terveiden käyttö edelleenkään liittyy tapaukseen, jossa ei-tervettä lääkitään?

    VastaaPoista
  21. Millä tavalla Messi oli sairas? Kaikkien ihmistenkö pitäisi olla saman mittaisia?

    Liittyy sikäli että Messin saamasta hoidosta hyötyy merkittävästi myös terve.

    VastaaPoista
  22. Pahoittelen, että liityn keskusteluun todella pahasti myöhässä mutta aihe on mielenkiintoinen. Etenkin, kun aiheesta keskustelun voi käydä järkevästi, toisin kuin ensimmäisenä kirjoittaneen anonyymin kanssa.

    Ensimmäinen anonyymi vastaaja ei ilmeisesti edes uskonut kyseistä hormonihoitoa ikinä tapahtuneen, joka on sikäli typerää, kun julkisuudessa on usein ollut esillä Barcelonan ja Messin juniori sopimuksen ehto joka oli nimenomaan se, että Barcelona maksaa hoidot sillä ehdolla, että Messi liittyy joukkueeseen ja kuten tiedetään näin myös tapahtui.

    http://www.guardian.co.uk/football/2006/feb/24/championsleague1


    "Jätät huomiotta sen että Messi sai kasvuhormonin käytöllä selvää etua paremman fysiikan muodossa." @Messinvihaaja

    Pitää paikkansa, mutta keskustelu tuohon liittyen on sikäli järjetöntä, koska on mahdotonta osoittaa tarkasti kuinka paljon etua on ollut esim lihaskasvun muodossa.


    "Väite: Saanut merkittävää etua kasvaneen pituudensa ansiosta.
    Totuus 1: Päässyt juuri ja juuri riman yli lähelle muita." @Anonyymi Oct 29, 2011 06:09 PM

    Mikäli Messin hormonihoidon tarkoitus olisi ollut saada 180cm pituisesta pelaajasta yli 2 metrinen tuo vertailu Gomeziin, Ronaldoon, jne olisi järkevää, koska tällöin olisi saatu esimerkiksi selvää etua pääpeli tilanteissa, jossa pituus on kriitinen tekijä.

    Messin tapauksessa kyse on kuitenkin siitä, että hormonihoidon avulla hänet saatiin saavuttaman jalkapalloilijan pituuden "minimi vaatimus" (tälläistä minimiä ei tietenkään todellisuudessa ole, mutta oletan kaikkien tajuavan pointin seuraavassa lauseessa).

    Voidaan esittää aiheellinen kysymys, olisiko hän huipulla ilman hormonihoitoa eli pituuden ollessa 140cm?
    Itse en pysty nimeämään edes yhtäkään alle 160cm pituista pelaajaa, joka on mukana tämän hetken huippu jalkapallossa.


    "Jos Messin olisi pitänyt jäädä 140 senttiin, pitäisi astmaurheilijatkin jättää hengästymään herkemmin." @Anonyymi

    Ylipäätänsä typerä kommentti, kun on tiedossa, että doping on urheilussa kiellettyä ja astman hoito ei ole. Asia erikseen on voidaanko Messin tapauksessa puhua dopingista vai oliko kyse oikeasti tarpeellisesti hoidosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asiallista tekstiä. Se mikä on pääpointti on se ettei urheilussa pidä sallia tuon kaltaisia douppauksia, vaikka kuinka olisivat sairauden hoitoa. Urheilu ei ole kovin reilua, eikä sen tarvitsekaan olla. Ellei luontainen lahjakkuus riitä, ei pidä saada selvää etua muihin nähden esim douppaamalla. Messin tapauksessa se luontainen lahjakkuus ei olisi riittänyt.

      Messin tapauksessa hoito olisi ollut täysin hyväksyttävää, ellei Messi pelaisi huipputasolla jalkapalloa. Eli joko jättää hoidot ottamatta ja yrittää pärjätä siitä huolimatta tai sitten ottaa hoidot ja hylkää urheilu-uran. Näin yksinkertaista.

      Poista
  23. Urheilu ei missään nimessä ole reilua, se on bisnestä.

    Hyvin pitkälti olen samoilla linjoilla mitä tulee dopingiin urheilussa. Henkilökohtaisesti minulle on ihan sama kuinka menestyneitä La Ligan pelaajat ovat. Liigan rakenne on itsessään niin suuri naurunaihe.

    Valitettavasti doping säännöistä löytyy porsaanreikänä juurikin tuo "sairauden hoitoon"-kortti.
    Doping säännöistä ja niiden kehittämisestä voisi käydä keskustelua ikuisuuksiin, parannuksia odottaessa.
    Sikäli ymmärrän myös aikaisemmat astmaatikko kommentit, mutta kuten sanoin niin keskustelu kannattaa käydä niiden sääntöjen mukaan jotka on voimassa.
    Toki on selvää, että moraalisesti on jossain määrin arveluttavaa miksi luontaisen heikkouden omaavat astmaatikot saavat käyttää hyväksyttyä hoitoa mutta se on kokonaan oma keskustelunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Astman tapauksessa voidaan ehkä sanoakin ettei siinä ratkaisevaa hyötyä ole kaikissa lajeissa, esim jalkapallossa.

      Sen sijaan jokin "pelaajalle 30 senttiä lisää mittaa" -hoito menee täysin naurettavaksi.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.